Waarom Zwanger en Fit?

Waarom Zwanger en Fit?

Waarom Zwanger en Fit?

Rond de twintigste week van de zwangerschap maakt het lichaam het hormoon relaxine aan dat ervoor zorgt dat je gewrichten en gewrichtsbanden weker en rekbaarder worden. Hierdoor kunnen de botten in het bekken gemakkelijker afzonderlijk van elkaar bewegen. Er ontstaat dan meer ruimte voor de baby om bij de geboorte naar buiten te kunnen komen. Doordat de banden verslappen, moeten de spieren harder werken om het bekken op de plaats te houden. Als die spieren niet sterk genoeg zijn verschuift de boel en kun je hier van veel pijn ervaren (bekkeninstabiliteit). Ook raken de spieren oververmoeid als ze niet sterk genoeg zijn waardoor ze niet meer goed kunnen aanspannen, daarom is het belangrijk om voor dat punt de bekken goed getraind te hebben. Het is belangrijk om controle over je bekkenbodemspieren te hebben. Je moet deze namelijk ook kunnen ontspannen, dit is nodig tijdens de bevalling. Tijdens de les besteden we aandacht aan het aan- en ontspannen van de spieren.

Doordat je gewrichten en gewrichtsbanden weker en rekbaarder worden word je soepeler en kun je minder schokbelasting aan. De kans op blessures wordt groter als je zonder begeleiding traint. Je trainingsroutine moet worden aangepast en de Zwanger en Fit coach helpt je daarbij.

TIPS KRACHTTRAINING ZWANGERSCHAP

Als je tijdens je zwangerschap wilt blijven sporten, dan zijn er een aantal richtlijnen die je het beste kunt volgen. Ook als je bijvoorbeeld kiest voor fitness met zwangerschap.

  • Geen zware inspanning. Je ademhaling mag versnellen en je hartslag mag voelbaar hoger zijn. Maar je moet wel nog in staat zijn een gesprek te voeren. Is dit niet het geval, dan moet je het rustiger aandoen.
  • Extra calorieën voor de training. Door van tevoren goed te eten, houd je je energie beter op peil en zul je minder snel duizelig worden. Neem ook iets gezonds te eten mee voor tijdens de training zoals een banaantje voor snelle suikers.
  • Drink voldoende, maar niet te veel, tijdens en na de training.
  • Kies een outfit die je goed ondersteunt. Denk aan stevige schoenen, comfortabele kleding en een goede sportbeha.
  • Voorkom oververhitting. Sport dus niet in de zon of in een veel te warme CrossFit box.
  • Wees voorzichtig met high-impactoefeningen, springen en schokkende bewegingen.
  • Doe alleen oefeningen die de schuine buikspieren trainen. Tijdens je zwangerschap kun je beter niet de rechte buikspieren trainen.
  • Blijf ademhalen. Voorkom sowieso persen met ingehouden adem.

Tijdens de coachmeeting zullen we dieper op deze richtlijnen ingaan. Plan deze in via het contactformulier. Heb je nog andere vragen neem gerust contact met ons op